tisdag 16 oktober 2012

Tranbärsdricka

Om du har varit ut på någon myr och plockat tranbär så måste jag bara tipsa om ett recept på tranbärsdricka. Den är okokt så det bästa är att frysa in drickan fördelad i mindre burkar. På så sätt är det bara att tina tranbärsdricka allteftersom du är sugen. Den håller några dagar i kylen. Sockermängden kan du reglera beroende på hur söt du vill att drickan ska vara. Jag ville göra en större mängd och tog fyra liter bär, dubbla mängden vatten men inte fullt dubbla mängden socker.

2 liter tranbär
5 dl vatten
1 tsk citronsyra
Ca 5 dl socker

Blanda bär, citronsyra och vatten i en stor bunke. Mixa bären med en stavmixer, alternativt i en matberedare men tillsätt då vatten och citronsyra efteråt. Massan ska vara som en puré så försök att komma åt alla bär. Täck över bunken med plast och låt stå i kylen i ett dygn. Rör om då och då. Sila sedan purén genom en saftduk och försök att få ut så mycket saft som möjligt. Blanda därefter i den sockermängd du vill ha och rör tills sockret har löst upp sig. Färdigt och klart att avnjutas!

En härlig syn!
Fantastiskt röda bär, en fröjd för ögat.
Härligt gott!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar